--->>> PORTALGURU <<<---


Főoldal
Vendégkönyv
Fórum
Blog 
Itt hirdess!!!
Bannereim
Frissítések 
Díjaim 


Hogyan ???
Vezérlő menü
HTML tanfolyam
Kódok 
Kódpróba
Újdonságok a Gp-n
Pánik


Design szettek
780 pixeles szettek
Glitteres szettek
CSS kódok
Fejlécek 
Hátterek (1131 db)
Menük 
Hirdető dobozok
Naptárak
Naptáras órák
Avatarok  (270 db)
GIF-ek (138 db)
Glitterek
Átlátszó képek (451 db)
PSP brush 
PSP mask 
PSP Textures 
Modulhátterek
Képes keretek I.
Képes keretek II.
Glitteres keretek
Csipkés keretek
Átlátszó keretek
Oldalhátterekhez keretek


Stílusok
Új stílusok 
Színkódok nevei
Színkód generátor
Hasznos linkek 

Letöltések 

Elkészült rendelések 

Kedvcsináló 

 

 

Fantától kaptam, köszönöm!!!


Kedvenc oldalam

Fantától

 

           

Eddig 15 sablonhoz készült webszett!

Eddig 126 db 780 pixeles webszett!

Eddig
32 db extra szett!

2009.10.23.
Új menüpont a Kellékeknél:
PSP Textures!

114 db új kép
Használat leírásával!2009.10.10.
  8 db új design szett
Ezek csak az EXTRA-s
oldalamon láthatók

http://semilin.extra.hu

 

  Ha kérdésed van, írj a FÓRUM-ba!

 
Gyere máskor is!
 
semilin

 

 

 

 

 

           

     

     

SMS hirdetőfal - Megéri!
 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírlevél! Iratkozz fel!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatottság
Indulás: 2007-07-04
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 

 


 

Page Ranking Tool

 

PageRank Kereső optimalizálás


 

 

 

Az oldal elköltözött, frissítések itt már nem lesznek!!! Gyere az új helyre: http://webdesign-graphic.hu Klikk!!!

HTML tanfolyam
HTML tanfolyam : 2. lecke - Oldalháttér

2. lecke - Oldalháttér

  2008.01.15. 13:44


2. lecke

Oldalháttér

Kétféleképpen adhatunk színt az oldalunknak.

Szinezés

Az egyik módszer, hogy egyszerűen csak "megmondjuk", hogy milyen színű legyen az oldal.

Először ki kell választani a színt. Ehhez segítség lehet a "Színkódok" menüpont az oldalamon.
Mint látod, minden egyes színnek egy 6 jegyű kód felel meg. Jegyezd meg a kiválasztott szín 6 jegyű kódját. (Én most a sötétkéket választottam - darkblue - kódja: 00008B)
Most jöjjön végre az utasítás, amivel "megmondjuk" a böngészőnknek, milyen legyen az oldalháttér színe!

<body bgcolor="#00008B">

és a lezárásról se feledkezzünk meg

</body>

Próbáljuk ki a gyakorlatban:

Nyisd meg a jegyzettömböt és pontosan gépeld be az alábbiakat, ahogy én (persze a színkód lehet más)

Most csinálj a gépeden magadnak egy könyvtárat, oda fogjuk lementeni. Jegyezd meg ezt a könyvtárat, mert az egész tanfolyam alatt ebben fogunk dolgozni! (Nálam ez a HTML könyvtár) Amikor el akarod menteni, válaszd a "File"/"Mentés másként" menüpontot. A Fájlnév mezőben ezt látod: *.txt  A pont utáni rész a fájl kiterjesztése. Ebből ismeri fel a windows, hogy milyen típusú a fájl és azt melyik programmal kell megjeleníteni. Ha így hagynánk, akkor egy egyszerű szövegfájl lenne. Mi azt szeretnénk, hogy a böngésző (IE) jelenítse meg. Ezért a pont utáni rész (kiterjesztés) htm legyen! Tehát a fájlnév mezőbe pötyögd be pl. ezt : bgcolor.htm  Mentsd el. Ha az Intézővel megnyitod ezt a fájlt (duplaklikk), akkor máris láthatod első önálló HTML oldaladat:))) Igaz, hogy tök üres, de a háttér olyan színű, amilyet te akartál:))) Az enyém ilyen lett: bgcolor.htm

Sajnos a gprortal keretrendszere ezt az utasítást "lenyeli", nem veszi figyelembe. Helyette a választott sablonod háttérszine látszik. Ez az az "ár", amiről az első leckében beszéltem. Elkeseredni nem kell, mert táblázattal ezt is meg fogjuk oldani. Azért írtam le mégis ezt az utasítást, hogy ha olyan szolgáltatónál van a weboldalad, ahol nincs keretrendszer, tudd, hogy így lehet az egész oldalháttérnek színt adni.

Háttérkép

A másik módszer, hogy szín helyett valamilyen képet szeretnénk oldalháttérnek. Ezzel azért óvatosan kell bánnunk. A böngésző a választott képet mozaikszerűen fogja megjeleníteni, azaz: kitölti vele az egész képernyőt! Többek között ezért látod a weboldalakon, hogy  "Az oldalak megtekintéséhez 1024x768-as felbontás ajánlott". Ha egy 100x100 pixel méretű képet teszel be háttérnek, akkor vízszintesen 10,24-szer, függőlegesen 7,68-szor fog megjelenni a mozaikszerű megjelenítés miatt. Nincs ezzel semmi gond, ha a kép viszonylag homogén, textúra szerű. Észre sem lehet venni, hogy sok pici képből áll. Akkor sincs gond, ha pont akkora képet teszel fel, mint a felbontásod.(1024x768) Csak gondolj arra, hogy nem biztos, hogy mindenki ezt a felbontást használja.

Azt szeretném, hogy ez a kép legyen az oldalam háttere : a kép neve: fond005.jpg

A képnek vagy ugyanabban a könyvtárban kell lennie, ahol a leendő HTML oldalunk, vagy előtte fel kell tölteni valahová (pl.http://www.tvn.hu). És most jöjjön az utasítás:

<body background="...a kép neve vagy URL címe...">
</body>

Az idézőjelek közé kell beírni a kép nevét, nincs szóköz!!! Próbáljuk ki! Ezt pötyögd be a Jegyzettömbbe: (természetesen a kép neve helyére a te képed nevét írd)

Ezt is mentsd el ugyanoda, ahová az előző oldalt, csak más nevet adj neki (bgcolor1.htm)
Jöhet az Intéző, duplaklikk és láss csodát! Az enyém ilyen lett: bgcolor1.htm
Jól látható a mozaikszerű elrendezés:))

Ha nem azt látod, amit szerettél volna, ellenőrizd a következőket:

- gépelési hiba (idézőjelek, kacsacsőr!)
- a kép ugyanabban a könyvtárban van? Jól írtad be a nevét?
- ha  URL-t adtál meg, (http://...) jól írtad be az idézőjelek közé?

A gportal ezt is figyelmen kívül hagyja, de a következő leckében megoldjuk  táblázattal!

Egy klikkelés és már nyomatódik az oldal
 


 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!